5.12 Synttärit

5.12.2021

Synttäripäivänä. Kaksi vuotta sitten VillaValkean rakennukset ja kaunis pihapiiri vaihtoivat omistajaa. Olemme viime kuukauden rakennelleet menu kokonaisuuksia asiakkaillemme tarjottavaksi. Nyt ne alkavat olla sellaisia että, voimme pikkuhiljaa julkaista niitä kotisivuillamme.

Menuita suunniteltaessa, on saanut muistella omia lapsuuden muistoja, kerätä hajanaisista lähteistä talon ja paikallisuuden historiaa sekä kurkistaa itäisen rajamme taakse. Olemme etsineet mahdollisia yhteistyökumppaneita niin alkutuottajista kuin jalostajista. Jos koko kaksivuotinen matka VillaValkean kanssa on ollut mielenkiintoinen, niin sitä on ollut myös matka ruuan, tuotteiden, makumatkojen, kattausten ja tarjoilun maailmaan.

Omat lapsuuden ruokamuistot liittyvät toki karjalaiseen ruokaan; mm sultsinat mutta myös hämäläiseen ruokakulttuuriin, imellettyyn perunalaatikkoon tai piimään, viiliin ja talkkunaan. Venäläinen ruoka on tullut tutuksi perheeseemme kuuluvien venäläisten kautta. On ollut hyvä kysyä ja saada reseptejä venäläisen ruuan ja ruokakulttuurin saloihin.

Matkan aikana nousi esille useasti leipä ja suola. Niillä olikin monta merkitystä, vähän riippuen missä päin maailmaa oli.

Meillä suomessa suolan tuomisella taloon haluttiin tuoda onnea ja leivän tuomisella taas toivottiin ruuan riittämistä taloon. Tapahan liittyy tupaantuliaisiin. Ne kertovat myös vieraanvaraisuudesta ja luottamuksesta. Leivän murtaminen ja yhteisen suolan käyttäminen synnyttävät yhteyttä. Puhumattakaan kristinuskon leivänmurtamisen merkitystä, yhteyttä Jumalaamme sekä Kristuksen sovitustyön muistamisessa.

Koska VillaValkean menut ovat rakennettu myös venäläistä ruokakulttuuria kuristellen, alkoi suolan ja leivän merkitys elää syvemmin. Leipä on kaiken pää venäjän kansanperinteessä. Ilman leipää ei aloiteta päivällistä. Leipää kunnioitetaan, eikä edes muruja heitetä roskiin. Se kuvastaa ihmisen ja Jumalan yhtenäisyyttä, näin taloonkin tulee erityinen armo.

Leivän ja suolan kautta toivottiin kaikkea hyvää, vaurautta, varallisuutta, siunattiin toinen toisia.  Sen avulla tehtiin sopimuksia tai käytiin kauppaa, se oli ikään kuin leivän vala.

Ruoka ja makumatkat tulevat olemaan Villavalkean yksi tärkeä osa. Ruuan tuottajana tiedämme ja tunnemme ruuan tien pöytään. Siihen liittyy paljon enemmän kuin nälän poistaminen, energiatarpeemme tyydyttäminen tai ravinto kehollemme.

Aina ei ole siltikään tarpeellista pohtia, ruuan tuotantoa ja siihen liittyviä kysymyksiä. Aina ei ole tarpeellista pohtia ruuan terveysvaikutuksista. Joskus on hyvä antaa ruuan makumaailman, tuoksujen ja kattausten, kauneuden, värien, estetiikan antaa viedä mukanaan. Nauttia ruuasta yhdessä toisten kanssa, nauttia toisten seurasta. Ei varmaankaan leivän merkitystä yhteydestä niin toistemme kuin korkeimman voiman kanssa, ole turhaan nostettu esille, sillä sitähän se parhaimmillaan on.

Villavalkeassa pääset aistien maailmaan myös ruuan kautta, niin arjessa ja juhlassa.

 

Mari

Kysy tarjousta

3 + 15 =

Varaa matkailu- ja elämyspalvelu