Emolehmänavetta Navettavalkea Oy

Navettavalkea on Tohmajärvellä toimiva luomu emolehmätila. Tilallamme on noin satapäinen Hereford- ja Hf-risteytys karja. Navettavalkea tilalla pääset tutustumaan emolehmätuotantoon, nykyaikaiseen maatalouteen itäsuomalaisessa ympäristössä. Palvelupaketteihimme kuuluu yritysvierailut ammattilaisille ja opiskelijoille, erilaiset maatilavierailut ryhmille ja perheille sekä luomunaudan lihan suoramyynti. Navettavalkean tilat tarjoavat rauhallisen ja erilaisen paikan koulutuspäiville ja kokouksille. Navettavalkean pihapiirissä on myös hyvin varusteltuja rivitalohuoneistoja matkailijoille ja muille yösijaa tarvitseville.  

Navettavalkean ja VillaValkean eläimiä

Navettavalkean luomuemolehmät ovat rodultaan Hereford ja Hereford-risteytyksiä (pääasiassa hf-ab). Emoja on noin 105, astutussonneja 4-5. Koko tila on luomussa, joten olemme sitoutuneet toimimaan luonnonmukaisin ehdoin.

Emot poikivat keväällä. Emolehmät hoitavat ja imettävät vasikkansa itse. Hereford rotu on lähtöisin Keski- Englannista, Herefordshiren maakunnasta. Suomeen ensimmäiset Hereford -rotuiset eläimet tulivat 1900-luvun puolivälissä.

Hereford naudat ovat luonteeltaan rauhallisia ja helposti käsiteltäviä eläimiä. Ne ovat hyviä korsirehun käyttäjiä, mikä takaa murean ja maukkaan lihan. Rotu on vaatimaton elinolosuhteiltaan ja siksi pärjää hyvin niin helteessä kuin kovassa pakkasessakin. Emolehmän ruokinta koostuu pääosin laitumesta ja nurmesta. Suomessa pellot sopivat hyvin nurmentuotantoon, koska meillä vettä on riittävästi. Lisäksi kasvava nurmi sitoo hiiltä.

Kesäkaudella kaikki eläimet laiduntavat läheisillä laitumilla neljässä tai viidessä ryhmässä. Hereford-, Aberdee Agnus- sekä Charolais- sonnit astuvat emot kesäkautena laitumilla. Muutamia vuosia olemme siementäneet osan emoista jalostuksen menemiseksi eteenpäin.

Emotilan sitovin ja tärkein aika on keväinen poikima aika. Valvomme jokaisen poikimisen.

 

Tilan muita eläimiä, joista osan voit joskus tavata myös VillaValkeassa:

Maatiais kissat: Teemu, Sipe, Minni-Mansikka ja Nelli

Cockapoo rotuinen koira: Tero

Suomenhevoset: Laila ja Mörtti

Villan kanalan yksitoista kanaa ja kukko: ISA Brown, Ayam Cemani, Plymouth rock  ja silkkikana rotuisia kanoja

hereford lehmät ja vasikat poseeraamassa

Navettavalkean myytäviä eläimiä

hereford emolehmä

Olemme tehneet määrätietoista työtä jalostaessamme karjaamme, nyt alkavat tulokset näkyä. Jalostuksemme kolme punaista lankaa ovat:

  1. Luonne

Emolehmän hyvä ja rauhallinen luonne on yksi mielestämme tärkeimmistä ominaisuuksista. Emolehmää täytyy pystyä käsittelemään erilaisissa tilanteissa ja hoitajan on pystyttävä olemaan eläinten kanssa. Astutus sonni on puolet karjasta, joten sen täytyy olla rauhallinen ja ihmistä kunnioittava.

  1. Kestävyys

Olemme panostaneet eläinten jalkaterveyteen sekä rakenteeseen. Astutus sonnien jalat ovat kovilla astutuskautena, hyvät sorkat takaavat pidemmän iän. Samoin emojen hyvä jalat takaavat emoille pidemmän eliniän.

  1. Lihaksikkuus

Olemme kehittäneet karjaa lihaksikkaampaan suuntaan sekä pääterodun sonnina olleet Charolais -sonni antaa hyvin lisäkiloja lihantuotantoon lähteville vasikoille.

Jalostuksen osalta otetaan toki huomion muitakin seikkoja kuten maitoisuus, koko eläimen rakenne, sarvellisuus tai vaikkapa eläinten koko, näitä rakennamme luonteen kestävyyden ja lihaksikkuuden lisäksi. Vuosittain uudistamme noin 10-15 emoa, lisäksi myymme puhtaita Hereford- sekä risteytysemoja ja emolehmähiehoja. Karjamme on mycoplasma ja BVD vapaa, tilamme kuuluu NASEVA -terveydenhuolto järjestelmään. Lisäksi kuulumme karjantarkkailuun.

Kysy tarjousta

6 + 1 =

Varaa matkailu- ja elämyspalvelu